23 Şubat 2014 Pazar

Nerede Kalmıştık?

Tür : Komedi

Komedinin riskli olduğunu herkes bilir. Herkes de kötü örneklerini görmüştür. Benim yapmak istediğim film daha çok doğaçlama üzerine 5-6 arkadaşın sevdikleri ya da sevmedikleri filmler hakkında konuşmalarıydı. Önceki filmlerimde ise hep korku, aksiyon böyle sonunda ters köşe olacağını bildiğiniz bir yöntem kullanmıştım. Çünkü benim en sevdiğim yöntem de budur.

Hiç denemediğim bir şey yapmak istiyordum. Replikleri hatırlanacak güzel bir film. Böyle bir film yazmak ya da çekmek isterseniz Breakfast Club'ı izlemeniz size büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Böyle bir film için önemli olan 2 temel öğe vardır:
-Senaryo
-Oyuncular

Senaryo

Özellikle komedi olduğu için yapacağınız esprilerin anlamlı ve hızlı olması lazım. Yapacağınız filmin tarzına göre zamanlama ve esprilerin düzgünlüğünü de önemlidir. İyi bir komedi filminin senaryosundaki kural şudur:
Herkesin cevabı vardır.

Karakterlerin birbirleriyle atışmaları olmalıdır. Birisi bir şey söylediği zaman karşındaki susmamalıdır. Her cevap kabuldür. 'Ne?' sorusu bile bir cevaptır.

Oyuncular

Elinizde iyi bir senaryo olduğuna inanıyorsanız oyuncuları itinayla seçmeye başlayabilirsiniz. Senaryoyu yazarken aklınızda nasıl birisi vardı? Sarışın mı uzun mu kısa mı güzel mi çirkin mi?
Ama tabi ki bunlar kesin özellikler değildir. Eğer çok iyi bir oyuncu bulduysanız ve o kişinin bu rolü alabileceğini düşünüyorsunuz özellikler değişebilir.

Tamam, oyuncularınızı da seçtiniz. Şimdi prova zamanı.
Bazı yönetmenler provaya inanmazlar. Sette anında gelişen şeylerin akışına bırakırlar. Bu filmden filme değişebilir tabi ki ama eğer filminizde aksiyon yoksa koşmalar kovalamalar yoksa sadece diyalog üzerineyse provaya ihtiyacınız var. Kişinin ezberi için değil oyuncular arasındaki uyum ve sizin ilerlemek istediğiniz yön için. Belki de siz bir repliğin utanç duygusuyla söylenmesini istediniz. Bu oyuncu için zorludur. O yüzden istediğiniz tavrı çekimlerden önce çıkartmanız hem sizin hem oyununuz hem de filminiz için en mantıklı çözümdür.

Bu yazıda gelecek filmimle ilgili konuşmak istiyordum fakat komediyle ilgili tavsiyeleri vermeden geçmek istemedim. Ama merak etmeyin bir sonraki yazımda gelecek filmimle ilgili konuşacağım.
Bu kadar konuşmanın üzerine maalesef filmim komedi olmayacak. Yeniden korku türüne geri döneceğiz.
Bir yere ayrılmayın, bende kalın, bir sonraki yazıda gelecek filmimle ilgili konuşacağım.
''Malleum''u kaçırmayın...