1 Kasım 2014 Cumartesi

2014 Bağımsız Filmler: Part 1

Ruhumuzu Alabilirler Ama Bağımsız Filmlerimizi ASLA!


Bugün bağımsız filmler yazısı vardı. Bende hangi filmleri yazacağım diye listeye bakıyordum, Enemy, Under the Skin ve Locke'u gördüm. Dedim 'tamam neyse 3 film yaparım tek yazıda.'O anda aklıma daha dün izlediğim bağımsız film geldi: 'Boyhood'. Bende bu yazıyı Avengers 3 gibi ikiye ayırmaya karar verdim. Bugünkü yazıda Enemy ve Under the Skin, bir sonraki yazıda Locke ve Boyhood. Başlıyorum...



Bir tarih öğretmeni bir filmde kendisine çok benzeyen birisini görür ve onu aramaya başlar.

Hani bazı filmler olur ilk çıktıklarında kimse dikkat etmez hatta görmez bile. Ama üzerinden biraz zaman geçtikten sonra herkes ne kadar iyi bir film olduğunu anlar ve kült klasik olur.(bknz. Fight Club)
İşte bana göre Enemy öyle bir film. Bir başyapıt. Nesiller boyunca tekrar izlenip üzerinde incelemeler yapılacak bir film. Mükemmel oyunculuklar, akıllıca ve düşündüren bir senaryo ve Denis Villeneuve. Böyle bir senaryoyu alıp ekrana yansıtmak. bu kadar sizi geren düşündüren korkutan ve hemen internete sarılıp sonunun ne anlama geldiğini buldurmak. Bunu böyle bir filmde yapabilen bir yönetmen gerçekten işinde usta bir insandır.(unutmayınız Prisoners)


Lütfen ama lütfen filmi izlemediyseniz devamını okumayın. Bu filme sadece konusunu bilerek,  yazdığım o tek cümleyi bilerek izlemeniz sizin için en hayırlısı olacaktır.

-SPOILER-

Filmi izleyenler okumayı devam ediyor mu? Tamam, açıklıyorum.
Sonunu anlamayanlar için kendi yorumum bu:
İkisi aynı kişi. Ve örümceklerde kadını temsil ediyor. Kadınları örümcek olarak görmesi onun karısını aldattığını hatırlatıyor. İlk başta öğretmen olarak evinde yırtık olarak gördüğümüz resim daha sonra karısıyla birlikteki evinde tam parça olarak görüyoruz. Annesiyle yaptığı tuhaf konuşma ve o konuşmadan sonra bütün şehri bir 'anne örümceğin' istila etmesi ve girdiği dükkanda 'I'm A Cheater' adlı şarkının çalması da bunlara bir örnek. Ve son sahnede karısını tekrar örümcek olarak görmesi kendini bulmadığına ve karısını tekrardan aldatacağını bize söylüyor.

_________________________________________________________________


Gizemli bir kadın İskoçya sokaklarında dolaşarak erkek avına çıkar fakat bu yolda kendisini tekrardan bulur.


Bugün yılın en kafa karıştırıcı ve en akıllıca yapılmış filmlerini yazıyorum. Ama bu film Enemy'den kat kat daha tuhaf.
Aslında 2004'te çekilmiş ama 10 yıl sonrasına kadar vizyona girmemiş bu film izlediğim en garip film. Sadece bunu söylemem bence hemen gidip izlemeniz için yeterli. Scarlett Johansson'ın oyunculuğu da film gibi garip ve güzel. Filmin bazı yerleri size sıkabilir, bazı yerlerde temposu yavaş olabilir ama sonu için değecektir.

-SPOILER-

Filmin sırlarını, ne olup ne bittiğini size soran bir film. Ama benim yorum film insanla ilgili. İnsanın evrimiyle. İnsanın doğasıyla. Dünyaya ayak basan bir uzaylının bile bize adapte olduğunu fakat bizim hala bizle uyum içinde olmadığımızı gözler önüne sürüyor. Ne kadar cani olduğumuzu, kimsenin gerçek iç yüzünü-iç güzelliğini görmediğimizi anlatıyor. Son sahne de benim yorumumu destekliyor. Evet o kadın dış görünüşünde güzel bir insana benziyor ama bize gerçek yüzünü ya da iç güzelliğini gösterdiği zaman biz ne yapıyoruz? Üstüne benzin döküp yakıyoruz. Neden? Çünkü biz insanız.
___________________________________________________________________

Part 2 yakında geliyor.
Bugünlük bu kadar.


29 Ekim 2014 Çarşamba

Bize Her Yer MARVEL

Marvel Filmleri Haber Kuşağı

Aslında bugün bağımsız filmlerle ilgili bir yazı olacaktı fakat dün Marvel açıklamalarıyla interneti kırdığı için bu yazıyı gelecek Marvel ve DC filmlerine ayırmak istedim.


  • Yakın bir zaman önce Iron Man karakterinin Captain America 3'te olacağı haberini duyduk.
  • Ertesi gün DC 2020'ye kadarki filmlerini açıkladı. 
  • Sonraki hafta Marvel tekrar vurdu. Avengers: Age of Ultron fragmanını yayınladı. İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN.
  • Ve bu hafta tekrar Marvel vuruyor. 2019'a kadarki filmlerini açıklıyorlar. Ama DC gibi sıkıcı bir şekilde basın açıklamasıyla değil. IRON MAN ve CAPTAIN AMERICA'yı aynı sahnede buluşturarak. 
Haberlere başlayalım...

1 - Captain America 3'ün adı açıklandı.

Zaten filmde Iron Man 'in olacağını öğrenmiştik. Fakat Robert Downey Jr. ve Chris Evans'ı sahnede karaktere bürünmüş bir halde atışarak görmek çok eğlenceliydi. Ve filmin adı da açıklandı:


2 -  Doctor Strange'in tarihi açıklandı.

Bir gün öncesinden Benedict Cumberbatch'in role çok yakın olduğu duyuldu. Herkes onu bekliyordu fakat daha kesinleşmediğini anladık. Olsun yinede güvendiğim bir yönetmen ve güçlü bir tarih var.



3 - Guardians of the Galaxy 2'nin tarihi açıklandı.

Yönetmen James Gunn sahneye gelerek filmin yeni tarihini açıkladı. (Gösterdikleri resmi çok beğendim.)


4 - Thor 3'ün artık bir adı var.

Marvel başkanı Kevin Feige çıkarak filmde Thor ve Loki'yi göreceğimizi söyledi ve filmin ismini de açıkladı.


5 - Black Panther mı?

Bunu kimse beklemiyordu. RDJ ve Chris Evans sahnedeyken bir anda Black Panther'ı açıkladılar. Arkada bir resim belirdi:

Black Panther'ı oynayacak oyuncu Chadwick Boseman sahneye geldi.(Çok akıllıca bir seçim.)


VİDEOYU BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ!!!

6 - Captain Marvel açıklandı.

Bunu herkes bekliyordu. DC ve Sony'nin ilk kadın süper kahraman filminde önde koşması herkese Marvel neredeydi sorusunu sordurtuyordu. Marvel da durmadı, cevap verdi.


7 - Inhumans tarih aldı.

Guardians gibi çoğu kişinin - kimi kandırıyoruz? - kimsenin bilmediği bir film daha ortaya koyacak. Ve büyük ihtimalle filmde Vin Diesel'ın bir rolü olacak.


Bu açıklamadan sonra Marvel neredeyse her filminden klipler gösterildi ve arkada Nick Fury konuşuyordu. Sonra bir anda bu resim geldi:


Arkasından da bu resim:


8 - Avengers 3 ikiye ayrılıyor.

Çoğu film serilerinin son filmleri gibi Avengers'ı da ikiye ayırmaya karar verdiler. Ama bu Avengers serisinin son filmi değil. Yani ben öyle sanıyorum. Avengers 3'ten sonra bir kaç kişini öleceğini ama onların yerine başkalarının geçeceğine inanıyorum.

Evet, Marvel büyük bir bomba patlatmış oldu. Aynı yazıyı DC üzerine de yapmak isterdim ama konuşacak ya da gösterecek çok şey yok. O yüzden:

Bugünlük bu kadar.