10 Ocak 2015 Cumartesi

'Jazz' Ne Zaman Bu Kadar Güzeldi?

Neden Bateri? Anlatsana Biraz

Geçen yazılarımda 2014'te en sevdiğim, izlerken en çok zevk aldığım filmleri, beni en çok etkileyen filmleri anlatmıştım. Bu filmde geçen sene izlemek istediğim filmler arasındaydı fakat bağımsız bir film olduğu için Türkiye'ye geç geliyor. O yüzden 2015'te izlemek zorunda kaldık. Ama bu filmi izlemek için birkaç yıl daha beklerdim:




Genç bir 'davulcu' üniversitesinin orkestrasında bir rol kapar. Fakat öğretmeni onu limitlerine kadar zorlayacaktır.

Şimdi; eğer bu filmi izlememişseniz ve hala bu yazıyı okuyorsanız, okumayın. Lütfen kapatın ve gidip izleyin. Ya 6 gün bekleyin Türkiye'de vizyona girecek o zaman izlerseniz ya da çok da 'yasal olmayan' yollardan da izleyebilirsiniz. Ama hemen izleyin. Neden?

Çünkü muhteşem bir film. 

Sıra sıra gidersek:

- Senaryo çok akıllıca, sizi hiç beklemediğiniz yerlere götürüyor. Diyaloglar özenle seçilmiş kelimelerle karakterleri çok iyi kişiselleştiriyor.

- Bu filmin ünlü festivallere girip ödüller almasına yardımcı olan şeylerden biri yönetmen. Çok iyi hazırlanmış, zamanı çok tasarruflu kullanıp, hızlı, tempolu ve akıcı bir film hazırlanmış. Damien Chazelle, bundan sonra her filmin duyulacak.

- Oyunculuklar ayrı bir seviyedeydi. Beni bu filme kadar etkilemeyen Miles Teller şuan çok ciddi bir aktör olarak gözüküyor artık. Ve JK Simmons. Daha izlemediğim filmler var evet, ama Jake Gyllenhaal 'un Nightcrawler'daki performansıyla beraber yılın en iyi performansıydı. Önemli olan söylediği şeyler değil, nasıl söylediği. O kadar içten ve katı ki karakteri seviyor musunuz, gıcık mı oluyorsunuz, bu sorunun cevabı neredeyse her sahnede değişiyor.

- Ve not olarak yılın en iyi son yarım saatiydi. Giriş, gelişme ve sonuç olarak ayırırsak; mükemmel bir sonuç ve kapanıştı.


- SPOILER - 

Ah o son yarım saat.
O son gösteri bu kadar mı bir insanı gerer?
Cidden bittikten sonra sırtımdan bir yük kalkmış gibi hissettim. Ve o son 9 dakikalık 'solo'da karakterler hiç bir şey demeden geliştiler. 
Müthiş bir final.
Gerçekten yeni bir Charlie Parker yaratmak için uğraştığını ve o amaca ulaşmak için herkesi limitlerine hatta ötesine bile zorlayabileceğini gördük. 

Bugünlük bu kadar.