20 Ekim 2014 Pazartesi

2014'e Devam


Bilim-Kurgu Günü

2014 filmlerine devam ediyorum. Bugün belkide yılın en iyi 2 bilim-kurgu filmini yazıyorum. Başlayalım...


Gelecek kötü durumdadır. Mutantların sonu iyi gözükmüyordur. Bu anı değiştirmek için Wolverine'i bazı şeyleri değiştirmesi geçmişe göndermeleri lazımdır.


Film tartışmasız en iyi X-Men filmi. Onun yanı sıra bu yılın en iyi filmleri arasında. X-Men filmlerine 10 yıldan sonra geri dönen Bryan Singer eski oyuncularla yeni oyuncuları çok iyi şekilde birleştirmiş. Efektler ve senaryonun yanı sıra çoğu zaman bir bilim-kurgu ya da çizgi roman filminde göremeyeceğiniz derecede iyi oyunculuklar var. Özellikle James McAvoy ve Michael Fassbender en iyi performanslarını veriyor. Eğer seriyi izlemediyseniz filmi anlamanız için sadece X-Men: First Class'ı izlemeniz yeterli olur.

-SPOILER-

Filmin başını gelecekle açıyoruz. Hiç beklemediğiniz anda tanıdığımız çoğu yan karakter ölüyor. Ama film geçmişe dönünce filmin çok iyi olacağını anlıyoruz. Filmin en iyi, hatta biraz zorlasak yazın en iyi sahnesi, Quicksilver karakterinin kahramanlarımızı polislerden kurtarmasıydı. Ve sonda her şeyin silinip temiz bir sayfa açılması eski kötü filmleri (bknz. X-Men: The Last Stand - X-Men Origins: Wolverine) böylece unutmamızı sağlaması da çok akıllıcaydı.
Yazılardan sonraki sahneye gelince; bir dahaki film için beni bu kadar heyecanlandıramazdı. Apocalypse'i orada sanki ilk mutantmış gibi görmek bir yana arkada Mahşerin 4 Atlısı'nı da görmek beni gelecek X-Men filmleri için iyi hissettiriyor. 2016'da X-Men: Apocalypse'te Gambit'i görecek olmamız da bunun bir parçası. 


Bir subay talihsiz bir şekilde kendini uzaylılarla yapılan bir savaşta bulur. Savaş sırasında olan bir şey sonucu da olayları tekrar tekrar yaşamaya başlar. Kendini geliştirerek bunun üstesinden gelmesi lazımdır.


NOT: Filmin adı ilk önce All You Need Is Kill idi. Esinlenilen kitap serisinin adı. Fakat bu ismi değiştirmeye karar verdiler: Edge of Tomorrow. Film gişede iyi yapamadı, özellikle Amerika'da. DVD ve Bluray satışlarında filmin sloganı 'Live, Die, Repeat' çok akılda kalıcı oldu. Stüdyoda filmin ismini tekrardan değiştirmeye karar verdi. Gördüğüm en kötü film pazarlamalarından biri...

Film bu yılın ve uzun zamandır izlediğim en eğlendiğim bilim-kurgu filmi olabilir.  Doug Liman tekrardan bu tarz filmleri çok iyi yapabileceğini gösteriyor. Tom Cruise bu filmle aksiyon yıldızlığına geri dönüyor. Ancak burada neredeyse hiçbir Cruise filminde olmayan bir şey oldu. Yan oyunculardan biri Cruise'u gölgede bıraktı: Emily Blunt.
Zaten sadece posterlerde isminin Tom Cruise'un yanında olmasından anlamalıydık ve gösteriyi de çaldı.

-SPOILER-

Filmde aksiyon ve efektler müthiş. Onun yanı sıra Tom Cruise bu filmde daha çok korkak bir karakterle başlıyor, film biterken onu gerçek bir asker olarak görüyoruz. Buda filmin karakter geliştirmesini ne kadar iyi yaptığını gösteriyor. Senaryo çok akıllıcaydı. Özellikle Tom Cruise'un karakterinin bazı olaylardan kaçış sahneleri hem komik hem de çok iyi yazılmıştı.

Sonraki yazı 'Komedi Günü'.
Bugünlük bu kadar.