13 Aralık 2014 Cumartesi

2014 Bağımsız Filmler: Part 2

Hala Bağımsız Mıyız?

Başarılı bir iş adamı ve aile babası olan Ivan Locke, arabasındayken kariyerini ve aile hayatını değiştirecek bir telefon alır.

Küçük ve büyük filmlerden tanıdığımız yazar Steven Knight'ın yazdığı ve yönettiği filmde gördüğümüz tek oyuncu Tom Hardy. Ve bir filmde sadece bir kişiyi göreceksiniz deseniz onun Tom Hardy olmasını isterdiniz. Özellikle böyle bir filmde. 85 dakika sadece bir arabada insanlarla konuşarak geçiyor. Sıkıcıdır, şöyledir, böyledir.

Hayır.

Muhteşem bir film. Akıcı, merak ettirici ve son saniyesine kadar sürükleyici. Keşke bu yıl çıkmasaydı Tom Hardy bir kaç festivalde aday olabilirdi ama yine de oyunculuğuyla kimsenin dilinden düşmeyecek. Sadece bir arabada geçen bir filmin oyunculuktan daha çok senaryosunun iyi olması lazım. Ve öyle. Çok hızlı ve akılda kalıcı bir senaryo.

-- SPOILER -- 

Filmin ortalarına doğru neler döndüğünü anladığınız da Locke karakteri için ne hissedeceğinizi bilemiyorsunuz. Karısını aldattığı için kızıyorsunuz fakat karısıyla ve aldattığı kişiyle konuşmalarını dinleyince adamın gerçekten üzgün olduğunu düşünüyoruz. Ve bu sadece senaryo ve oyunculuk iyi olursa gerçekçi olurdu; öyle de oldu.

______________________________________________________________________

Mason adlı çocuğun 5 yaşından 18 yaşına kadar yaşamı.

İşte bir başyapıt. Yapılması 12 yıl süren bir film daha ne kadar gerçekçi olabilir ki? Çocuğu 5 yaşındayken tanıyoruz ve 18 yaşına kadar hangi evrelerden geçti, neler yaşadı görüyoruz. Ana karakterin yanındaki yardımcı oyuncular bu kadar iyi olmasa akıcı olamayacak bir film. Ama annesi babası bu yolculukta tanıdığı insanların oyunculuğu gerçekçi olmasa hayatı bu kadar gerçekçi anlatan bir film olmazdı.
Oscar'larda da adaylığını ve ödüllerini çokça göreceğimizden eminim.

-- SPOILER --

Aslında böyle bir filmde spoiler verilmesinin çok da bir anlamı yok ama yine de uyarımı vereyim. 
Burada bahsetmek istediğim şey film son sahnesi. Son karesi. Yapılması 12 yıl süren bir film anca bu kadar güzel bitirilebilirdi. Bu da Richard Linklater'ın eseridir.

Hemen bundan sonra:

Interstellar
Tusk
Gone Girl

Bugünlük bu kadar.