13 Temmuz 2016 Çarşamba

Hayvanını Seç

Neden Yengeç?



Bugünün filmi : The Lobster

Bu dünyada yalnız insanlar istenmemektedir ve görüldükleri yerde tutuklanarak tuhaf bir otele götürülmektedir. 45 günlük süre zarfında kendilerine bir eş bulamayanlar ise, bir hayvana dönüştürülerek ormana salınmaktadır. 


İlk önce şunu söyleyerek başlayayım : Evet, film garip. Ama filmin garip olması bundan tuhaf bir eğlence çıkartamayacağınız anlamına gelmiyor.




Eğer Yorgos Lanthimos'un önceki filmlerini takip etmişseniz (bknz. Dogtooth) hikayelerinin ne kadar karanlık olabileceğini görebilirsiniz. Lobster'da farklı değil; sizi ilk sahnesinden düşündürüyor ve ne kadar akıllı olduğunu hissettiriyor. Ve filmin en iyi başardığı şeylerden biri de böyle karanlık ve ciddi bir hikayeyi anlatırken aralara Coen kardeşler tarzı bir komedi katabilmesi. Bir önceki sahnede insanların böyle zulümce bir şeyi nasıl yapabileceğini kafanızda düşünürken, bu sahnede Colin Farrell'ın yürüyüşüne ve mimiklerine gülebiliyorsunuz. Farrell demişken...


Oyuncu kadrosu mükemmel. Cidden uzun zamandır her karaktere bu kadar uygun bir şekilde bürünen bir kadro görmemiştim. Rachel Weisz, Lea Seydoux, John C. Reilly ve Ben Whisaw. Karakterlerinin adları bile yokken ve bu kadar (bazen) gerçeküstü olaylar yaşasalar da, size o kadar içten ve gerçek gözüküyorlar ki film değil belgesel izliyormuşsunuz gibi geliyor. Ama üstünde durmak istediğim bir oyuncu var : Colin Farrell. Herkesin kafasındaki Amerikanvari oyunculuğunu(ne kadar İrlandalı olsa da) burada yansıtmıyor. Kilo alıp fiziğini değiştirmesi de yardımcı oluyor ama yürüyüşünden mimiklerine, konuşmasından gözlerine kadar gerçekten değiştiğini ve artık izlediğinizin Colin Farrell olmadığını hissettiriyor.

Ve aslında ne kadar garip ve karanlık ve bazen kanlı ve bazen komik olsa da; özünde bir aşk hikayesini anlatıyor. Sadece aşık oldukları yer, aşk yaşadıkları dünya garip. Onlar değil. Tamam onlar da biraz garip ama en azından ''tuhaf'' dünyalarında biraz da olsa gerçek olduklarını gösteriyorlar.


 Ben filmi çok beğendim. Oyunculuklar, yönetiliş, senaryo, hikayenin gidişatı... Ama maalesef herkesin beğenebileceği bir film değil. Yavaş tempolu, karakterlerin gelişmesi için biraz zaman harcanması gereken ve hikayenin gittiği yerleri tahmin bile edemeyeceğiniz kadar karanlık olduğu bir film. İzlemenizi tavsiye ederim ama herkesin ilk izleyişte beğeneceği bir film olmadığını da göz önünde bulundurun. O yüzden konu ilginç geldiyse hemen ''kesin'' izleyin AMA konuyu ilginç bulmadıysanız tam olarak size göre değil demektir, yani''boş vaktinizde izleyin.''


Sonraki yazımda : Bu senenin ''Coen filmi''
Bugünlük bu kadar.